Lieve gast,

Wat leuk dat je onze website bezoekt en geïnteresseerd bent in Toon. Jaarlijks overlijden er 50 tot 80 mensen door een bedrijfsongeval, Toon was er hier één van. Toon was een persoon zoals jij en ik, nu is hij een aangrijpend verhaal over een bedrijfsongeval dat iedereen zou kunnen overkomen. Het verhaal gaat over dat Toon van der Loo onwel raakt bij het werken in een reactor. Hij raakt in een coma en overlijdt. Zijn nabestaanden vragen zich af : Waarom jij Toon? Waarom toon jij?

De werkgever wordt veroordeeld tot een boete voor €75.000 wegens nalatigheid.  Het bedrijf en justitie gaan in hoger beroep tegen het vonnis in. Dan besluiten zijn echtgenote en zwager dat ze deze juridische strijd niet meer willen voeren. Ze vragen de officier om het beroep in te trekken en willen in plaats daarvan een jaarlijkse ‘veiligheid dag’ in voeren bij de werkgever van Toon. Het bedrijf gaat akkoord en samen maken ze een veiligheidsverbeterplan. De nabestaanden van Toon vinden dat de enige manier om Toon echt recht te doen aandacht geven aan veilige werkomstandigheden is. Dit doen zij o.a. door middel van het delen van hun verhaal. Doordat de nabestaanden van Toon gasten zijn bij Quatre Bras staat dit verhaal dichtbij ons. Hieronder staan twee stukjes uit het boek geciteerd.

“We hebben afgesproken bij Quatre Bras, vlak naast de A2. Nog snel even douchen en dan ga ik naar de afspraak. Klaar om te vertrekken pak ik mijn telefoon en zie ik dat ik drie gesprekken van mijn zus heb gemist. Een bericht geeft aan dat de voicemail is ingesproken. Vreemd. Ik luister de voicemail af en hoorde mijn zus volledig overstuur vertellen dat er ‘iets ergs’ met Toon is.”

“Karien en ik gaan lunchen bij Quatre Bras in Best. Het is een mooie zomerse augustusdag. We zitten buiten. Ik vertel Karien van de bewuste alinea’s in het NFI-rapport. Ik heb de tekst niet meegenomen, maar vertel wat ik heb gelezen. Karien hoort het aan, maar ik merk aan alles dat ze geraakt is door de informatie.”

Het is ontzettend belangrijk dat dit verhaal voortverteld wordt en dat we aandacht blijven schenken aan veiligheid op het werk. Want op deze manier kan er iets aan gedaan worden zodat dit in de toekomst niet meer zo veel voorkomt.

Bent u net zoals wij ontroerd door dit verhaal en wilt u het boek lezen? Dan kunt u het boek o.a. via deze link aanschaffen.

https://www.bruna.nl/boeken/toon-9789491757549

Gastvrije groet,

Quatre Bras

Print Friendly
Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on TwitterShare on Google+0
(184 views)